• +385 23 777 032
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kako treba organizirati unutrašnjost hladnjaka?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vaš je hladnjak jedan od najznačajnijih aparata u kućanstvu. Složit ćemo se kako je ovaj aparat neophodan za pravilno skladištenje hrane bilo da se radi o ostacima obroka ili namirnicama koje tek trebate pripremati. O čišćenju i održavanju hladnjaka već smo pisali u prethodnom blogu, dok Vam danas donosimo upute za pravilnim skladištenjem namirnica. Naime, nije svaka lokacija unutar hladnjaka jednako pogodna za čuvanje različitih vrsta namirnica. Proučite pravilan raspored hrane unutar frižidera i uživajte u kuhanju!

 

1. Vrata hladnjaka

Nekoliko desetaka puta u danu otvaramo hladnjak i tako njegova vrata izlažemo najvišem stupnju topline. Zbog ovoga je razloga u vratima frižidera poželjno čuvati namirnice koje nisu lako kvarljive, kao što su sokovi, voda, paštete, začini. Izbjegavajte mliječne proizvode i jaja na ovom području!

 

2. Gornje police

U ovom dijelu hladnjaka temperatura je najstabilnija. Zato na ovom dijelu čuvajte namirnice koje ne treba kuhati kao što su ostaci hrane, umaci, ostaci začina. Ovo je i poželjno mjesto za čuvanje sjetljivog bobičastog voća.

 

3. Donje police

Donje su police najbolje za glavne sastojke većine jela. Meso, riba, mliječni proizvodi, jaja. Pritom pazite da Vam namirnice bude odvojene, a posebno naglašavamo odvajanje sirovog mesa. 

 

4. Donji spremnici

Donji su spremnici idealni za pohranjivanje voća i povrća. Ipak, nemojte miješati voće i povrće u isti spremnik jer neke vrste voća ubrzavaju sazrijevanje drugim namirnicama. Iznimku napravite s prethodno spomenutim bobičastim voćem koje se optimalno čuva na najvišim policama. 

 

5.  Zamrzivač

Kad skladištite hranu u zamrzivač, potrudite se dobro organizirati i odvojiti namirnice. Na taj način izbjeći ćete traženje po zamrzivaču kojim se gubi elektirčna energija. Uz to, tijekom potragu vadite pa vraćate hranu čime se stvaraju dodatni slojevi leda koji remete proces hlađenja.

 

 

SAVJET +: Nikad nemojte pretrpavati police hladnjaka kako bi zrak cijelo vrijeme strujao i optimalno hladio vaše namirnice. 
                Krumpir, luk i rajčice nemojte držati u frižideru jer mijenjaju okus i brže propadaju. 

 

 

 

Hladnjak uvijek postavite na temperaturu od 4 stupnja ili nižu, a zamrzivač na -18 ili niže, a zatim adekvatno skladištite namirnice. Ukoliko se namirnice ne nalaze na mjestu na kojem trebaju biti, gubite električnu energiju ali i kvalitetu hrane.

 

 

Nadamo se da su Vam pomogli naši korisni savjeti, čitajte nas i dalje!

 

✨✨✨

P.S. Ako trebate usluge profesionalnog servisa za čišćenje u Zadarskoj županiji, tu smo za Vas. Više o našim uslugama saznajte na našoj web stranici: www.blistavidom.hr!